Hjem
Hva er vaskenøtter?
Bruk av vaskenøtter
12 gode grunner
Ofte stilte spørsmål
Fornøyde kunder
Produkter og priser
Bestillingsskjema
Kontakt
 

Hvordan vasker jeg klærne mine med vaskenøtter?
Legg 4-6 halve skall oppi vaskesekken. Legg vaskesekken sammen med vasken i vaskemaskinen (knyt vaskesekken godt igjen!), og vask normalt.

Hvordan fungerer vaskenøttene?
Vaskenøttene skiller ut stoffet saponin når det kommer i kontakt med vann over 30 grader. Saponiner virker som såpe. De minsker overflatespenningen i vann, og de danner membraner, som får det til å boble. Saponiner er glykosider som består av et steriod eller triterpen bundet til sukker (glukose er vanligst). Alle såper virker på den måten at de har en vannløslig del (her sukkeret) og en fettløslig del (her steroidet/triterpenet, som strukturmessig er veldig like).

Kan nøtteallerikere bruke vaskenøtter?
Botanisk sett er vaskenøttene et bær (det uoffisielle norske navnet såpebær), og kan derfor ikke utløse allergier hos nøtteallergikere.

Må jeg ta ut vaskesekken av vaskemaskina før siste skylling?
Nei, vaskesekken skal ligge i vaskemaskina under hele vaskegangen. De siste skyllingene skjer med kaldt vann, slik at saponinen ikke frigis.

Er det nødvendig å tilsette blekemiddel til klesvasken?
Vaskenøttene inneholder ikke noen form for blekemiddel, noe som gjør at hvitvasken på lang sikt (over måneder og år) kan få et svakt grå-skjær. Dette kan forhindres ved å tilsette et økologisk blekemiddel til hver 3.-4. hvitvask. Dersom klesvasken får henge ute i sola, blir den bleket på en helt naturlig måte. Det er ikke nødvendig å tilsette blekemiddel til kulørtvasken.

Kan jeg vaske tøybleier med vaskenøtter?
Ja, tøybleier blir reine og luktfrie selv på 60 grader ved vask med vaskenøtter.

Hva brukes lavendeloljen til?
Klesvasken får en nøytral og behagelig lukt ved vask med vaskenøtter. Dersom du vil at vasken skal ha en bestemt duft, kan du tilsette et par dråper eterisk olje på vaskesekken før den legges i vaskemaskina.

Er vaskenøttene giftige?
Saponinen som er såpestoffet i vaskenøtter, er ikke giftigere enn vanlig såpe.

Hvordan fremstille egen såpe av vaskenøtter?
Det er enkelt å lage en egen såpeløsning av vaskenøttene, som kan brukes til gulvvask, håndvask eller shampo. Ta en liten håndfull vaskenøtter, tilsett ca. 1/2 liter vann og la dette få et oppkok. La det småkoke / trekke i ca. 10 minutter. Vannet begynner å skumme og blir brunt, fordi saponinen i nøtteskallene frigjøres. Ved å bruke stavmikseren etter en tid når nøttene har blitt myke, deles de opp i mindre biter, og mer saponin kan frigjøres. Etter ca. 10 minutter avkjøles vannet, nøtteskallene siles av og komposteres, og såpeløsningen helles over i en tom beholder. Denne såpa kan brukes til det meste av vask, det er bare å prøve seg fram. Den skummer mindre enn vanlig såpe, men fjerner skitt like godt. Ved å tilsette noen dråper lavendelolje, får såpa en god lukt.

Fjerner vaskenøtter alle flekker?
Vaskenøttene inneholder ingen aggressive kjemikalier, slik at vanskelige flekker som tomat, grønske eller blod ikke fjernes helt. Disse flekkene blir du kvitt dersom du fukter plagget og gnir inn flekkene med økologisk gallesåpe som får virke noen minutter før klærne vaskes som normalt.