Hjem
Hva er vaskenøtter?
Bruk av vaskenøtter
12 gode grunner
Ofte stilte spørsmål
Fornøyde kunder
Produkter og priser
Bestillingsskjema
Kontakt
 

Hva er vaskenøtter?

Vaskenøtter (Sapindus Mukorossi, på norsk "såpebær") vokser naturlig i India og Nepal. Skallet til disse nøttene inneholder stoffet saponin, som virker som såpe når det kommer i kontakt med varmt vann. I generasjoner har vaskenøtter blitt brukt til å vaske klær i India og Nepal. I den vestlige del av verden har saponin i lengre tid blitt brukt til å framstille vaskemidler, som regel ved å tilsette forskjellige kjemiske stoffer. Det eneste som egentlig trengs for å vaske rent er selve saponinen, selve vaskekraften. Vaskenøttene inneholder en ren og naturlig vaskekraft, hverken mer eller mindre.

I og med at vaskenøttene ikke inneholder kjemikalier, er de spesielt godt egnet til vask av klær som kommer i kontakt med huden. Små barn har en tynn og sensitiv hud som lett reagerer på tilsetningsstoffene i vanlige vaskemidler. Når klærne etter bruk av vanlige vaskemidler lukter fersken, tyder dette på at det sitter kjemiske duftstoffer igjen i klærne som kan utløse allergier.

Alle typer klær kan vaskes med vaskenøtter. Nøttene sliter ikke på klærne, slik at fargede klær holder seg lengre. Ull, silke og goretex kan trygt vaskes med vaskenøtter, i og med det er ingen tilsetningsstoffer som sitter igjen i tøyet. Nøttene kan brukes til vask mellom 30 og 90 grader. Til og med tøybleier blir rene!

Skallene skiller ut saponin når de kommer i kontakt med varmt vann. Jo mindre deler, jo større kontaktflate har skallene, og jo mer saponin blir skilt ut. Det kan derfor lønne seg å knuse skallene før de legges i vaskemaskina.

Vaskenøttene er viltvoksende (ikke fra plantasje) og er testet negativt for over 100 pestisider av det tyske SGS Institut Fresenius GmbH i München. Lokale bønder har en kjærkommen ekstrainntekt ved å sanke, knekke og pakke vaskenøttene.